You are here

Υποτροφία «Ναταλία Τζωρακολευθεράκη»

Printer-friendly version

Η υποτροφία «Ναταλία Τζωρακολευθεράκη» δίνεται ετησίως στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων με στόχο την αξιοποίηση προς όφελος των φοιτητών του 4ου έτους του Τμήματος.

Για το 2010 με τη σύμφωνη γνώμη της οικογένειας Τζωρακολευθεράκη η υποτροφία θα υποστηρίξει το πρόγραμμα εκπαιδευτικών επισκέψεων του 4ου έτους σε φορείς του εξωτερικού.

Αξιοποίηση της υποτροφίας του 2009

Το έτος 2009 η υποτροφία υποστήριξε το Πρόγραμμα Εκπαιδευτικών Επισκέψεων σε επιχειρήσεις, πανεπιστήμια, μουσεία και άλλους επαγγελματικούς ή πολιτιστικούς φορείς της Γερμανίας και της Ολλανδίας στο οποίο συμμετείχαν οι φοιτητές του 4ου έτους.

Το πρόγραμμα Εκπαιδευτικών Επισκέψεων, που διοργάνωσε το Γραφείο Διασύνδεσης του ΤΜΣΠΣ, διενεργήθηκε στη Γερμανία, στις πόλεις Φρανκφούρτη, Κολωνία, Λεβερκούζεν και Έσσεν και στην Ολλανδία στις πόλεις Άμστερνταμ, Χάγη και Ντελφτ.

Για τη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των φοιτητών, το ΤΜΣΠΣ κάλυψε τη διαμονή στο σκέλος της Γερμανίας ενώ η υποτροφία Τζωρακολευθεράκη κάλυψε όλα τα έξοδα μετακίνησης των συμμετεχόντων, εντός των δύο χωρών και μεταξύ των πόλεων αλλά και τα έξοδα προγραμματισμένης εισόδου σε μουσεία, ξενάγησης κλπ.

Αναλυτικά οι επισκέψεις που διοργανώθηκαν ήταν:

Frankfurt Messe

Η Messe της Φρανκφούρτης εόρτασε το 2009 τα 100 της χρόνια.

Στο χώρο της Messe διοργανώνονται σημαντικότατες διεθνείς κλαδικές εκθέσεις, με πιο γνωστή στην Ελλάδα αυτή του αυτοκινήτου.

Για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της κίνησης των στελεχών και των εκθετών πολλές επιχειρήσεις spin-off αλλά και οργανισμοί στεγάζονται σε κτίρια που βρίσκονται στο χώρο της Messe.

ZunkuftssystemeArchitecture & Design - Αρχιτεκτονικό & Σχεδιαστικό Γραφείο

Στα πλαίσια της ημέρας αρχιτεκτονικής 2009 το φιλόξενο γραφείο των Harald Etzemüller και Vladmir Combre de Sena άνοιξε τις πύλες του στο Τμήμα μας.

Οι δραστηριότητες που παρουσιάστηκαν στους φοιτητές αφορούσαν την αρχιτεκτονική νέων κτιρίων, τις προσθήκες/επεκτάσεις επί υφισταμένων κτιρίων, το interior design, αλλά και ειδικές δράσεις R&D και δημιουργία 3D, animation, που αναλαμβάνει η επιχείρηση για λογαριασμό τρίτων.

RfF - Rat für Formgebung /  German Design Council

To RfF αποτελεί έναν κομβικό φορέα για το design και τους designers στη Γερμανία. Ενημερώνει τους σχεδιαστές για νέες τεχνικές και υλικά, με ημερίδες και με υλικό που εκδίδει, οργανώνει, συντονίζει ή/και παρέχει ενημέρωση στους περισσότερους διαγωνισμούς design που γίνονται στη Γερμανία. Επίσης διαθέτει μια εντυπωσιακή βιβλιοθήκη με βιβλία/περιοδικά/φυλλάδια που είναι ανοικτή σε όλους τους ενδιαφερόμενους σχεδιαστές. Τέλος παρέχει εξειδικευμένη υποστήριξη σε σχεδιαστές που έχουν κάποιο νέο project.

Η ενημέρωση που έγινε στους φοιτητές αφορούσε τόσο τις δράσεις του RfF όσο και εν γένει τις δυνατότητες των νέων σχεδιαστών στη Γερμανία.

Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Φρανκφούρτης

Το μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Φρανκφούρτης στεγάζεται σε ένα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής κτίριο που δημιουργεί εκπληκτικές συνθήκες φυσικού φωτισμού και αναδεικνύει τα έργα μέσα σε αυτό.

Στην περίοδο της επίσκεψης οι φοιτητές είχαν τη δυνατότητα να δουν τις εκθέσεις Yellow and Green και Sarah Morris Gemini Dressage.

HfG - Hochschule für Gestaltung Offenbach / Πολυτεχνική Σχολή Design του Όφενμπαχ

Η HfG είναι μια κλασσική εξειδικευμένη σχολή design.

Προσφέρει 5ετείς σπουδές σε δύο διαφορετικές κατευθύνσεις και μοιράζεται κοινές αρχές με το ΤΜΣΠΣ στον τρόπο που αντιμετωπίζει το σύγχρονο design αλλά και τη διαδικασία εκπαίδευσης.

Τους φοιτητές υποδέχθηκε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Σχολής καθ. Bernd Kracke, και μετά την παρουσίαση των προγραμμάτων σπουδών ακολούθησε ξενάγηση στα εργαστήρια και στα στούντιο της Σχολής.

BRAUN - Εταιρία μικροσυσκευών και ειδών προσωπικής φροντίδας

Η BRAUN είναι από τις επιχειρήσεις που έχουν συνδέσει την ιστορία τους με το πρωτοποριακό design. Σήμερα η επιχείρηση ανήκει στο γκρουπ της P&G και έτσι το σχεδιαστικό Τμήμα στη Γερμανία αναλαμβάνει εκτός από τα προϊόντων της BRAUN και τη σχεδίαση των προϊόντων προσωπικής φροντίδας του Ομίλου.

Οι φοιτητές ξεναγήθηκαν από μέλη του σχεδιαστικού τμήματος στο μουσείο της εταιρίας και στην ειδική έκθεση/αφιέρωμα στις συσκευές ήχου/εικόνας. Οι φοιτητές έθεσαν τις ερωτήσεις τους για την ιστορία και για τη φιλοσοφία σχεδίασης της επιχείρησης αλλά και για τις συνθήκες που επικρατούν στο τμήμα σχεδίασης της Γερμανίας και για τον τρόπο που ο όμιλος διαχειρίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο το σχεδιασμό.

KISD – Koln International School of Design

Η Διεθνής Σχολή Σχεδίασης της Κολωνίας προσελκύει φοιτητές από όλο τον κόσμο χάρη στην έμφαση που δίνει σε projects που γίνονται σε συνεργασία με επιχειρήσεις και φορείς.

Στην KISD οι φοιτητές παρακολούθησαν την ομιλία του Dr Havenkamp. Το θέμα της ομιλίας αφορούσε το synaesthetic design.

Επίσης οι φοιτητές συναντήθηκαν με την Prof Brigit Mager η οποία ειδικεύεται στο Service Design. Η Prof B.Mager παρουσίασε τα σχετικά προγράμματα σπουδών στους φοιτητές αλλά και Projects τα οποία έχει αναλάβει η Σχολή της.

Το ενδιαφέρον των φοιτητών και στις δύο παρουσιάσεις ήταν μεγάλο όπως και η συμμετοχή τους.

Bayer

Ο όμιλος Bayer κατέχει ηγετικό ρόλο στη φαρμακευτική, τη χημική βιομηχανία και τη βιοτεχνολογία και επενδύει μεγάλα ποσά σε έρευνα και ανάπτυξη.

Οι φοιτητές επισκέφτηκαν το εντυπωσιακό Baykomm Communication Centre που δίνει μια πλήρη εικόνα των δραστηριοτήτων του ομίλου σε όλον τον κόσμο. Η παρουσίαση περιλάμβανε έως και ζωντανή επίδειξη της παρασκευής συνθετικών προϊόντων.

Αποκλειστικά για τους φοιτητές έγινε παρουσίαση από το Τμήμα R&D με θέμα “From Visions to Products”. Επίσης παρουσιάστηκε ο τρόπος που η Bayer προσελκύει νέους και έμπειρους σχεδιαστές μέσα από πρωτοποριακά projects. Στα πλαίσια των projects συνήθως καλούνται οι σχεδιαστές να προτείνουν προϊόντα βασιζόμενα σε υλικά/τεχνολογία που αναπτύσσει ήδη η Bayer.

Τέλος έγινε ξενάγηση στις παραγωγικές μονάδες και στο ειδικό εκθετήριο υλικών που απευθύνεται σε ερευνητές, σχεδιαστές και προμηθευτές.

Red Dot Design Museum/Zolverein

Τα βραβεία Red Dot Design αποτελούν αναφορά στο χώρο τη σχεδίασης σε παγκόσμιο επίπεδο και καλύπτουν κλάδους από τα είδη υγιεινής έως το αυτοκίνητο. Τα σπουδαιότερα από τα βραβευμένα προϊόντα εκτίθενται στο Red Dot Design Museum.   

Το μουσείο στεγάζεται μέσα στο διατηρητέο ορυχείο άνθρακα που αποτελούσε το πρώτο πλήρως αυτοματισμένο στο είδος του. Στο χώρο του ορυχείου έχουν δημιουργηθεί και άλλοι χώροι πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Stroom den Haag

Η Stroom αποτελεί ένα δυναμικό πολιτιστικό φορέα που υποστηρίζει δημιουργούς/ καλλιτέχνες/ σχεδιαστές στην ευρύτερη περιοχή της Χάγης με την οργάνωση εκθέσεων αλλά και την παροχή πόρων/χώρων κλπ.

Η έκθεση που επισκέφτηκαν οι φοιτητές αφορούσε την κουλτούρα της τροφής. Ήταν μια δυναμική παρέμβαση των συμμετεχόντων δημιουργών που προβλημάτισε αλλά και πρότεινε ιδέες και λύσεις γύρω από το πώς είναι διαμορφωμένη η διακίνηση της τροφής στο αστικό περιβάλλον, η ελλιπής ή ατελής πρόσβαση σε αυτή μέσα στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία μας.

Τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ολλανδία εκτός των προγραμματισμένων επισκέψεων οι φοιτητές επέλεξαν να δουν και άλλα μουσεία (π.χ. Μουσείο Τεχνολογίας της Κολωνίας) και εκπαιδευτικά ιδρύματα (π.χ. TUDelft).

Όπως κάθε χρονιά έτσι και το 2009 το Πρόγραμμα Εκπαιδευτικών Επισκέψεων αποτέλεσε μια πολύ καλή αφορμή για αξιολόγηση από τους συμμετέχοντες τόσο του περιεχομένου των σπουδών τους όσο και των προοπτικών που ανοίγονται μετά την αποφοίτησή τους.

 

Λίγα λόγια για τη Ναταλία

Η Ναταλία Τζωρακολευθεράκη ήρθε να φοιτήσει στο Τμήμα μας το 2003.

Με μεγάλη αγάπη για το design, ανήσυχο και δραστήριο πνεύμα έδειξε από την αρχή ότι ήταν αποφασισμένη να σταδιοδρομήσει επιτυχημένα στο χώρο.

Η ημερομηνία απονομής της υποτροφίας είναι συμβολική. Συμπίπτει με τη ημερομηνία γέννησης αλλά και την ημέρα που συνέβη το μοιραίο δυστύχημα.

Η χαμογελαστή Ναταλία, λάτρευε τα ταξίδια και συνέδεσε τα όνειρά της και τις νεανικές της ελπίδες με το Τμήμα μας. Η υποτροφία «Ναταλία Τζωρακολευθεράκη» συνδέεται κάθε χρόνο με μια από τις πιο ελπιδοφόρες δράσεις των φοιτητών του 4ου έτους.

Με απόφαση της ΠΓΣ του Τμήματος η Ναταλία Τζωρακολευθεράκη ανακηρύχθηκε Διπλωματούχος Μηχανικός Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων το 2007.