You are here

Διαδικασία ίδρυσης ΠΜΣ ελληνικών ΑΕΙ στην αλλοδαπή και κοινών ΠΜΣ μεταξύ ημεδαπών και αλλοδαπών ΑΕΙ

Printer-friendly version

Ερώτημα: Ποια η διαδικασία ίδρυσης  ΠΜΣ  ελληνικών ΑΕΙ στην αλλοδαπή και κοινών  ΠΜΣ μεταξύ ημεδαπών και αλλοδαπών ΑΕΙ 


Απαντήθηκε στις 26/7/2012 ως ακολούθως:


Α. ΠΡΟΣΟΧΗ – Η σχετική διάταξη για την ίδρυση ελληνικών ΠΜΣ στην αλλοδαπή (άρθρο 10 παραγρ. 1.α του Ν. 3685/2008) δεν  έχει ενεργοποιηθεί έως σήμερα.


Β. Ίδρυση κοινών  ΠΜΣ μεταξύ ημεδαπών και αλλοδαπών ΑΕΙ (ομοταγών)


Σχετική διάταξη άρθρο 10 παρ. 1.β του Ν. 3685/2008


Απαιτούνται:



  1. σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για το κοινό  ΠΜΣ 

  2. Ειδικό Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ των συνεργαζόμενων Ιδρυμάτων (υπογράφεται από τους Πρυτάνεις των ενδιαφερόμενων ΑΕΙ της ημεδαπής-αλλοδαπής)

Η  ΓΣΕΣ του «επισπεύδοντος»Τμήματος  εισηγείται  το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης και το Ειδικό Πρωτόκολλο Συνεργασίας -προς έγκριση- στην   Σ.Ε.Σ. του (ελληνικού) Πανεπιστημίου. Το περιεχόμενό του Ειδ. Πρωτοκόλλου Συνεργασίας  αναφέρεται στο άρθρο 10 του Ν.3685/2008 και το περιεχόμενο της  Υπουργικής Απόφασης στο άρθρο 6 του Ν. 3685/2008. Όλα τα παραπάνω (σχέδιο Υπουργικής Απόφασης, Ειδ. Πρωτ. Συνεργασίας, αποφάσεις ΓΕΣΕΣ και ΣΕΣ ) υποβάλλονται στο Υπουργείο Παιδείας για την έκδοση Υπουργικής Απόφασης με την οποία γίνεται η τελική έγκριση του Προγράμματος.


ΠΡΟΣΟΧΗ- Απαραίτητη νομική προϋπόθεση για την ίδρυση  νέου ΠΜΣ είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εξωτερικής αξιολόγησης στο «επισπεύδον» Τμήμα.